Probajte nešto novo: Sedam prijedloga za ljubitelje viskija

Kao što zna svako ko je istinski uživalac u smeđim žestokim pićima, bure u kojem piće sazrijeva jedan je od najvećih izvora ukusa. U stvari, neki proizvođači viskija i pojedini stručnjaci procjenjuju da je čak i 60 posto karaktera ovog pića posljedica vremena provedenog „u drvetu“. Već dugi niz godina, destilerije praktikuju stavljanje drugih žestokih pića u burad u kojima je ranije odležavao burbon ili viski, kako bi u ova pića „zarobili“ bogate, kompleksne note koje leže u poroznom drvetu. Rum i tekila posebno često  mogu se vidjeti u unutrašnjosti bureta. Danas, možete pronaći pića koja su odležala u starim buradima viskija u gotovo svakoj kategoriji, od konjaka, do džina ili votke. Ovo su neka od najboljih nedavno napravljenih pića koja su provela neko vrijeme u viski ili burbon buretu.

Apothic inferno vino viski

1: Vino – Apothic Inferno (17 $)

Apothic Wines iz Kalofornije napravili su protekle jeseni ovu ograničenu selekciju sazrelu u buradima posebno imajući u vidu ljubitelje viskija.  Ovo crno vino, odležalo 60 dana u nagorjelim viski buradima od bijelog hrasta, donosi tamniji, složeniji ukus već voćnim i bogatom ukusu vina. To nije samo trik- u ovoj mješavini zaista možete osjetiti hrast.

Martel blue swift konjak viski

2: Konjak – Martell Blue Swift VSOP  (​​50 $)

Martell, najstariji francuski proizvođač konjaka, nedavno je predstavio svoj Blue Swift, dostupan isključivo na odabranim američkim tržištima. Ideja za ovo izdanje je obilježavanje dugogodišnjeg odnosa kuće Martell s Amerikom; naime, ovaj brend je na američko tržište počeo isporučivati ​​svoj konjak još davne 1783. godine. To je prvi konjak sa finišom u buradima Kentaki burbona kojeg je Martell ikada proizveo. Kompanija ne navodi precizno  koliko dugo konjak proveo u „burbonskim“ buradima, ali rezultati su neupitni. Ljupke note vanilije i hrasta sjaje kroz bazu od suhog voća konjaka, što ga čini idealnom zamjenom za viski u nekim klasičnim koktelima poput Manhattana.

Christian brothers Sacred bond brendi viski

3: Brendi – Christian Brothers Sacred Bond (26 $)

Heaven Hill Brands je možda najpoznatiji po svojim burbonima Evan Williams i Elijah Craig, tako da ima smisla da i linija brendija ovog proizvođača u nekom trenutku vidi unutrašnjost bureta. Christian Brothers Sacred Bond je, prema proizvođaču, prvi brendi sa etiketom „bottled-in-bond“ . Ovaj brendi je odležao u „burbon“ buradima četiri godine, a dolazi sa oznakom „100 proof“  (50% alkohola), kako je propisano američkim zakonom (Bottled-in-Bond Act) iz 1897. godine. Sam brendi  je destiliran u Napi, Kalifornija, još otkako su Braća počela sadnju grožđa u kasnim 1800-ih. Brendi je aromatičan, uz notu hrasta, što predstavlja još jednu finu „saradnju“ između grožđa i žitarica.

mount-gay rum viski

 

4: Rum – Mount Gay Limited Edition XO Cask  (185 $)

U sklopu proslave 50. godišnjice nezavisnosti Barbadosa napravljeno je samo 3.000 boca ovog Mount Gay ruma. Ovo piće dolazi sa oznakom „126 proof“, što odličnim, ali moćnim rumom kojeg je najbolje konzumirati ​​s malo vode ili kockom leda. XO je  oznaka mješavine ruma koja je odležalaizmeđu osam i 15 godina u burbon buradima, što mu daje bogat ukus koji vuče na hrast što odlično nadopunjuje inherentnu slatkoću ovog pića. Ovo je uistinu rum za ljubitelje viskija. Svakako, s njim možete napraviti koktel Dark&Stormy, ali ga je bolje ispijati iz Glencairn čaše.

Aviation Old Tom džin viski

5: Džin – Aviation American Old Tom (50 $)

House Spirits Distillery iz Portlanda, Oregon je nedavno prodala svoj Aviation džin kući Davos Brands. Ova kompanija će, međutim, nastaviti destilaciju džina. Ovo ograničeno izdanje Old Toma je dozrelo godinu dana u buradima u kojima je prije toga odležao Westward Oregon straight malt viski, što daje već aromatičnom napitku bakrenu nijansu i ljupku aromu vanilije i drveta. Biljke koje se koriste kako za džin uključuju smrču, korijander, lavandu i anis, što obezbjeđuje mirisnu i svestranu bazu za nadgradnju. Aviation American Old Tom se sasvim sigurno može koristiti u bilo kojem koktelu u koji ulazi džin, ali je također odličan i samostalan, bilo čist ili „on the rocks“.

oyo-barrelfinished-honey-vanilla-bean votka viski

6: Votka – OYO Barrel-Finished Honey Vanilla Bean  (36 $)

Middle West Spirits potpisuje OYO votku, napravljenu od crvene ozime pšenice sa dodatkom meda od poljskog cvijeća  i zrna fair-trade vanilije, nakon čega slijedi odležavanje ovog pića u burbon buradima određeno vrijeme. Rezultat je votka boje meda začinjena dodacima, ali ne previše slatka, sa dodatkom blagog orašastog ukusa i aromom  hrasta.

Corazon tekila viski

7: Tekila – Corazon Thomas H. Handy Añejo (70 $)

Kao što je poznato, jako je teško (i skupo) nabaviti bocu Pappy Van Winkle burbona koji važi za jednog od najboljih na svijetu. Srećom, mnogo je lakše naći bocu tekile Corazon odležalu u burbon buretu, što predstavlja najnoviji proizvod ove kuće.  Ova tekila je destilirana od 100 posto plave agave, nakon čega je stavljena u burad kuće Buffalo Trace Distillery na odležavanje.  Najnovije piće, Thomas H. Handy añejo,  odležalo je 19 mjeseci  u spomenutim buradima. Ako vam se sviđa odležani burbon, zasigurno će vam se svidjeti i ova tekila.

IZVOR: Liquor.com