Prvo uragan Harvi, sada Irma: Da li su klimatske promjene krive za destruktivne oluje?

Uprkos onome što kažu Donald Tramp i njegovi saradnici, postoje naučni dokazi da su klimatske promjene stvarne i svakim danom se umnožavaju, zaista su ih prouzrokovali ljudi i imaće stvarne uticaje na naše živote. Postoje čak i dokazi koji ukazuju na to da su mnoge od studija koje se protive istraživanjima o klimatskim promjenama suštinski pogrešne.

uragan iz svemira
Foto: Pixabay

I sada, za manje od dvije sedmice, vidjeli smo prvo rekordne padavine koje je donio uragan Harvi,  pa brzu progresiju uragana Irma u najveći stepen kojeg oluja može da dobije, kategoriju 5. Shvatamo da klimatske promjene znače više promjena vremenskih uslova, pa se postavlja pitanje zbog čega ove ogromne oluje nisu uvjerile skeptike da su klimatske promjene stvarne?

Nažalost, nije tako lako povezati klimatske promjene sa individualnom olujom. Klimatolozi i meteorolozi se bave vjerovatnoćama i vrlo je različito reći da će nastanak velikih oluja postati vjerovatniji, nego reći da se jedna određena oluja razvila na određeni način zbog klimatskih promjena.

Naučnici uvijek imaju poteškoća da govore o naročito teškim prirodnim katastrofama, jer su po definiciji ovi događaji rijetki – a što je manji broj podataka, veća je vjerovatnoća da je ono za šta mislite da je pravi signal, zapravo samo slučajnost.

Na taj način naučnici, poput Majkla Mana sa Univerziteta Pensilvanija u ovom Facebook postu, obično ukazuju na vezu između klimatskih promjena i uragana, a to je da klimatske promjene ne uzrokuju pojedinačne oluje, ali ih mogu učiniti jačim nego što bi inače bile.

Veza između klimatskih promena i uragana je dovoljno logična: uragani se „hrane“ toplom vodom, a klimatske promjene će učiniti područja u kojima se uragani „hrane“ toplijima. Topliji vazduh može zadržati više vodene pare, što omogućuje oluji kao što je Harvi da ispusti više kiše.

Još jedan ključni faktor koji uragane čini opasnim je olujni talas, ogromna poplava morske vode koju oluja gura ispred sebe dok se približava kopnu. I ovde postoji logična veza: klimatske promjene takođe izazivaju porast nivoa mora, tako da je potreban manji olujni talas da izazove istu količinu poplave.

Još uvijek je nejasno kako klima utiče na druge faktori nastanka uragana. Neki naučnici smatraju da su na neobičnu putanju uragana Sendi nad istočnom obalom SAD mogle uticati klimatske promjene, ali upravo to je hipoteza koju je teško testirati sa rijetkim pojavama.

Još jedan problem pripisivanja naročito štetnih prirodnih katastrofa klimatskim promjenama jeste taj što u mnogim slučajevima, na odvijanje događaja na terenu ne utiče samo oluja. Konkretno, poplave koje je izazvao uragan Harvi su djelimično bile posljedica same oluje, ali ih je pogoršao nedostatak regulacije drenaže otpadnih voda u Hjustonu. U pitanju je takođe bio ljudski faktor, kao i kod klimatskih promjena, ali na drugačiji način.


IZVOR: Newsweek