Rusi: Vranac “Plantaža 13. jul” je pun pesticida, Crna Gora: Lažu

Ruska služba Rospotrebnadzor zabranila je danas uvoz u Rusiju proizvode najvećeg proizvođača vina iz Crne Gore, “Plantaže 13. jul”, zbog lošeg kvaliteta i bezbjednosti. Iz Crne Gore kažu da je vino dobro.

vranac plantaže crna gora
Foto: Plantaže promo

“Federalna služba za nadzor i zaštitu prava potrošača otkrila je u 2017. godini 24 partije alkoholnih proizvoda (isporučenih od ‘Plantaža 13. jul’) koje nisu u skladu sa zahtevima kvaliteta i bezbjednosti važećeg zakonodavstva u oblasti prava zaštite potrošača i sanitarno-epidemiološkog blagostanja stanovništva”, navodi se u saopštenju Rosoboroneksporta, prenosi portal “Sputnjik.”

U resoru su naveli da je tokom istrage otkriven sadržaj pesticida i plastike.

Partija alkoholnih proizvoda koja ne odgovara ustanovljenim standardima povučena je sa tržišta, dok su materijali predati sudu.

“Bez obzira na upozorenja Rosoboronadzora, proizvođač ‘Plantaže 13. jul’ do danas nije saopštio da je ispravio nedostatke u oblasti zaštite prava potrošača i osiguranja bezbjednosti alkoholnih proizvoda koji se uvoze u Rusku Federaciju”, naveli su u ruskoj službi.

Rospotrebnadzor je uvoz obustavio juče.

Kompanija “13. jul – Plantaže” potvrdila je da je nadležni državni organ Ruske Federacije uveo zabranu uvoza njenih vina i saopštila da su njeni proizvodi ispravni i bezbjedni za potrošače, ocijenivši da je ruska odluka “direktno i neopravdano usmjerena ka ugrožavanju” poslovnog interesa kompanije.

Šta kažu  Crnogorci

“Plantaže” su krajem februara 2017, kako se navodi, dobile obavještenje od ruskog Rospotrebnadzora, organa za kontrolno-inspekcijske poslove u oblasti trgovine i zaštite prava potrošača, da serije određenih vrsta njihovih vina imaju povišen nivo pesticida metalaksila i čestica plastike diftalata, da je zbog toga takvo vino štetno i neispravno i da će morati da se povuče sa ruskog tržišta.

Prema saopštenju crnogorske kompanije, Rospotrebnadzor je u obavještenju naveo da je vina uzorkovao na osnovu anonimno dostavljene prijave.

Ruski resorni organ je nakon izvršene analize uputio pismo svim trgovinskim lancima u zemlji kojim ih je obavijestio da je moguće da je vino Plantaža štetno po zdravlje i da na osnovu te informacije samostalno razmotre opciju njegovog povlačenja sa svojih prodajnih polica.

Većina trgovinskih lanaca nije povukla ove proizvode, ali su saopštili da će, u slučaju da ponovo dobiju pismo iste sadržine, biti primorani da predmetna vina definitivno povuku iz prodaje.

Plantaže su, kako se objašnjava, odmah reagovale i poslale aktuelne kontra-uzorke ovih vina uzetih direktno sa prodajnih polica trgovinskih lanaca u Rusiji, u laboratorije: Centar za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) iz Podgorice, SP Laboratorija AD Bečej-Vršac iz Srbije (akreditovana laboratorija) i španskog instituta Laboratorios Excell Iberica S.L. iz vinske pokrajne Riohe, koja je nezavisna laboratorija Evropske unije.

“Sve analize navedenih laboratorija su pokazale da su u ispitivanim vinima utvrđene dozvoljene vrijednosti svih navodno pronađenih sastojaka, a da su određeni parametri čak i do 100 puta manji u odnosu na ono što je bio zvaničan nalaz ruske državne institucije”, navodi se u saopštenju.

Plantaže su angažovale advokatski tim u Moskvi koji je podnio žalbu na nalaze utvrđene u kontroli Rospotrebnadzora i kod nadležnog suda pokrenule postupak u kome je, već na prvom ročištu donijeta odluka da se izvrši i “super-analiza” u nekoliko nezavisnih laboratorija.

Crnogorska kompanija je povodom odluke Rospotrebnadzora o zabrani uvoza njenih vina, koja je, kako kaže, “danas, 26. aprila 2017. jednostrano, naprasno i bez ikakve prethodne najave objavljena na njihovom zvaničnom sajtu”, poručila da je ta odluka “direktno i neopravdano usmjerena ka ugrožavanju našeg kompanijskog poslovnog interesa, ne samo na ovom već i na drugim našim tržištima”.

Iz Plantaža dodaju da su u saopštenju Rospotrebnadzora “iznijete grube neistine”, koje se prvenstveno odnose na tvrdnje da crnogorska firma “do danas nije predstavila informacije da je eliminisala kršenje zahtjeva u oblasti zaštite prava potrošača i osiguranju bezbjednosti alkoholnih proizvoda koji se uvoze u Rusku Federaciju”.

“Sa stanovišta i logike i pravne nauke, zabrinjava činjenica da je nadležni Rospotrebnadzor donio odluku o zabrani uvoza prije nego se završio sudski postupak kojeg su Plantaže i njen distributer u Rusiji pokrenuli pred Moskovskim arbitražnim Sudom, pred kojim je naredno ročište zakazano za kraj maja ove godine”.

U saopštenju se naglašava da je kompanija “13. Jul- Plantaže” tokom više od pola vijeka poslovanja “uvijek i prvenstveno insistirala na kvalitetu svojih proizvoda”, i pozivaju se potrošači “kako u Rusiji, tako i širom svijeta, da uprkos ovakvim neosnovanim napadima i neistinama”, imaju i dalje povjerenje u kvalitet i ispravnost njenih proizvoda.

IZVOR: Mondo