Ruska avijacija likvidirala „ministra rata“ Islamske države

Tokom napada ruske avijacije na komandni centar terorista u sirijskom gradu Dejr el Zoru likvidiran je „ministar rata“ Islamske države Gulmurod Halimov, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Avioni Su 34
Foto: Sputnik/ Alekseй Kudenko

Gulmurod Halimov i još tri uticajna komandira likvidirani su za vrijeme sastanka u komandnom centru terorista. Među njima je bio i terorista pod imenom Abu Muhamed el Šimali, koji je odgovoran za finansije i prebacivanje vrbovanih boraca u kampove za obuku ID-e. Ministarstvo odbrane je navelo da ga neke evropske specijalne službe smatraju odgovornim za organizaciju terorističkih napada u Parizu u novembru 2015. godine.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su likvidirale 40 militanata i komunikacioni čvor.

„Nakon potvrde dobijenih informacija, sa avio-baze Hmejmim su poslata dva aviona Su-34 i Su-35 koji su nanijeli precizni udar“, saopštili su u Ministarstvu odbrane.

Halimov je započeo karijeru još u sovjetskim specijalnim snagama. Kasnije je postao komandant tadžikistanskih specijalnih snaga, služio u predsjedničkoj gardi, od 2003. godine do 2008. godine tri puta prolazio specijalnu obuku na američkoj vojnoj bazi „Blekvoter“. Početkom maja 2015. godine Halimov je napustio službu. Nekoliko mjeseci kasnije na internetu su se pojavili snimci na kojima je Halimov saopštio da se pridružio Islamskoj državi.

Tadžikistanske vlasti su za Halimovim izdale Interpolovu potjernicu, dok je Stejt department raspisao nagradu od tri miliona dolara za informacije o njegovom prebivalištu, nazvavši ga jednim od najznačajnijih lidera ID-e.

IZVOR: Sputnjik