Šarović: Moguće su recipročne barijere prema Hrvatskoj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da postoji mogućnost da Bosna i Hercegovina preduzme recipročne mjere kao odgovor na diskriminatorski pravilnik o fitosanitarnoj kontroli voća i povrća, kojeg je usvojila Hrvatska, i koji je  u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Mirko Šarović, Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Šarović je istakao da se mjere, koje bi BiH mogla da uvede, odnose na cjenovnik, te da će na tom planu sve biti dogovarano sa vlastima Republike Srpske i Federacije BiH.

“Možemo da preduzmemo i mjere sveobuhvatne kontrole onoga što dolazi iz Hrvatske”, rekao je Šarović za “Glas Srpske” i ocijenio da je pravilnik, kojim su Hrvati 22 puta povećali cijenu fitosanitarne kontrole pri uvozu voća i povrća, diskriminišući, jer se odnosi samo na zemlje koje nisu u EU.

Naveo je i to da od Evropske komisije očekuje da traži od Hrvatske da stavi van snage sporni pravilnik, dodavši da je ovo  tijelo već upoznato o problemima koje imaju bosanskohercegovački vinari sa plasmanom proizvoda.

Šarović je dodao da su različiti cjenovnici fitosanitarne kontrole, te da problem sa Hrvatskom imaju i mljekari, kao i hrvatske firme koje su uvoznici njihovih proizvoda.

“Za hrvatske proizvode, koji takođe podliježu tržišnim standardima, cijena je od 10 do 15, a za naše od 200 do 270 evra. To nije u skladu ni sa trgovinskim principima”, rekao je Šarović.

 

IZVOR: Agencije