Sjeverna Koreja ponovo ispalila raketu, projektil preletio Japan

Sjeverna Koreja je ispalila „neidentifikovani“ projektil iz četvrti Sunan u Pjongjangu u pravcu istoka, rekao je vojni zvaničnik Južne Koreje agenciji Jonhap.

Koreja raketa Japan
Foto:Youtube/Screenshot

„Sjeverna Koreja je jutros ispalila neidentifikovan projektil ka istoku sa područja u blizini Pjongjanga“, istakao je on.

Južnokorejska i američka vojska analiziraju detalje o lansiranju, prenosi Rojters.

Japanska televizija NHK pozvala je stanovnike u regionu Hokaido u Japanu da odu u skloništa. Projektil je prešao preko japanskog vazdušnog prostora blizu ostrva Hokaido oko sedam sati po lokalnom vremenu.

Zvanični Tokio je rekao da je raketa „vjerovatno preletjela Japan“, prenose japanski mediji.

Prošlog mjeseca, Sjeverna Koreja je ispalila raketu koja je preletjela Japan, a Tokio je taj potez nazvao „prijetnjom bez presedana“.

Novo testiranje rakete uslijedilo je nedugo nakon što je Južna Koreja organizovala vježbe u Japanskom moru.

Inače, nakon što je SB UN usvojio novi paket sankcija protiv Sjeverne Koreje, Pjongjang je upozorio da je vrijeme da se „uništi SAD, potopi Japan i izbriše Južna Koreja“.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija usvojio je sankcije zbog prethodnog nuklearnog testa Sjeverne Koreje.

Centralni partijski list Sjeverne Koreje „Rodong sinmun”, povodom novog raketnog testiranja, napisao je da nikakav pritisak spolja neće natjerati Pjongjang da prekine sa razvojem nuklearnog oružja i balističkih raketa, ako se SAD i dalje budu ponašale neprijateljski prema njima.

„Nikakav pritisak neće uticati na nas“, pod ovim naslovom organ Centralnog komiteta Radničke partije Koreje objavio je na šestoj strani članak u kojem se pozivaju SAD da poslušaju Pjongjang.

„Ako SAD i dalje ne budu slušale naše iskrene savjete, samozaštita naše republike će samo jačati“, navodi se u članku „Rodong sinmuna“.

IZVOR: Sputnjik