Slavite li rođendan? Britanska kraljica slavi dva, a jedan od njih je danas!

Vjerovatno svi imamo nekog  prijatelja ili prijateljicu koji toliko vole svoj rođendan, da se proslava redovno produži i na cijelu sedmicu, nešto poput Ivkove slave. Po svemu sudeći, britanska kraljica Elizabeta Druga je jedan od tih prijatelja.

kraljica Elizabeta II

Naime, kraljica nema jednu, već dvije rođendanske proslave svake godine. Prvi po redu dolazi njen pravi rođendan (21. april), a drugi je njen “službeni rođendan”, koji se održava svake godine u junu. Dok tačan datum varira, proslava se održava u subotu i podudara se s tradicionalnom vojnom paradom pod imenom Trooping the Colour. Možda ste bili pod utiskom da je naizgled beskrajno slavlje 2016. godine bilo samo u čast njenog  90. rođendana, međutim, ona zaista slavi rođendan više od jednom godišnje.

Ali zašto? Razlog je pomalo smiješan, i tako britanski specifičan.

Robert Džobson, jedan od najprodavanijih autora koji pišu o kraljevskoj porodici, koji se ovim poslom bavi već četvrt vijeka, rekao je kako  ova tradicija vuče korijen  još iz davne 1748. godine i vremena kralja Džordža II.

“Džordž je, naime, bio rođen u novembru i smatrao je da je vrijeme previše hladno u to doba godine da bi priređivao svoje rođendanske godišnje parade”, kaže Džobson.

Kraljica Elizabeta II

Umjesto toga, kombinovao je rođendansku proslavu s godišnjom proljetnom vojnom paradom poznatom pod nazivom Trooping the Color, u kojoj su regimente prikazivale svoje zastave, odnosno “boje”, kako bi vojnici bili upoznati s njima.

Drugim riječima, kraljica ima dva rođendana zbog britanskog notorno nepredvidljivog vremena.

„Trooping the Color“, koja će se ove godine održati 17. juna, javna je manifestacija. Cijela kraljevska porodica  se tradicionalno pojavljuje na balkonu Bakingemske palate tokom ceremonije, na užitak kraljevskih entuzijasta širom svijeta. No, kraljičin se stvarni rođendan, 21. aprila, slavi s mnogo manje pompe, prema riječina Viktorije Arbiter, koja za CNN piše o kraljevskoj porodici.

“Kraljica nije ljubitelj  velikog publiciteta i zato se rođendani po pravilu organizuju u tihoj i privatnoj atmosferi”, kaže Arbiter. “Za „okrugle“ rođendane, kao što je bio slučaj sa 90. rođendanom prošle godine, cijela se porudica okuplja na posebnu večeru, ali kraljica uglavnom preferira intimnije okruženje”.

Znajući koliko kraljica voli kolače, pretpostavljamo da predstavljaju neizbježan dio proslave.

Arbiter je objasnila da, iako kraljica ne mora da ima dvije proslave rođendana, “To je tradicija. A ako je po nečemu kraljevska porodica najpoznatija, to je tradicija.”

Zato, pustite kraljicu  da održava tradicije koje uključuju više zabave. To je monarh po našem ukusu. Sretan 91. rođendan, Kraljice Elizabeta!

IZVOR: Huffington post