Hrvatska i novi zakon o braniteljima: Srbija i Srbi su agresori!

Hrvatska je pripremila zakon o pravima hrvatskih branitelja, u kom kao agresore po prvi put označava “Srbiju, Crnu Goru i veliki broj pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj”.

hrvatska zagreb
Foto: Flickr/ G0DeX

Taj zakon je već prihvaćen aklamacijom svih političkih opcija u saborskom Odboru za veterane, a bio bi i usvojen da protiv njega javno nije istupio predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, a kao temu ga je postavio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

Odredbe predloženog zakona zasnovane su na Deklaraciji o domovinskom ratu, ali s dvije bitne razlike kada je riječ o formulaciji ko je sve bio agresor na Hrvatsku. Naime, u prijedlogu zakona stoji da su “agresiju na RH izvršile Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne jedinice iz BiH uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj” dok se u Deklaraciji ne spominje BiH i navodi se oružana pobuna tek dijela srpskog naroda u Hrvatskoj.

Predsednik SDSS Milorad Pupovac ističe za „Blic” da je predloženi zakon o pravima hrvatskih branitelja neprihvatljiv iz više razloga.

“Taj zakon stigmatizuje veći dio Srba u Hrvatskoj, ima negativne političke i pravne konsekvence i dodatno otvara sukobe između Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore pošto ponovo otvara pitanje o uzrocima i posljedicama rata”, objašnjava Pupovac.

Kako kaže, još postoji nada da zakon neće biti usvojen.

“Mi proučavamo pravne osnove i sve moguće posljedice ovog zakona po međuetničke odnose u Hrvatskoj i međudržavne u regionu. Predstoje nam ove nedjelje razgovori sa predstavnicima vlasti, a zakon o pravima hrvatskih branitelja može biti usvojen tek nakon druge rasprave u Saboru. Kada će biti ta druga rasprava, još se ne zna“, naglašava Pupovac.

Traže ratnu odštetu od 40 milijardi evra!

Sve hrvatske političke stranke u Saboru žele da usvoje zakon o pravima hrvatskih branitelja, a jedinu dilemu imaju da li da kao agresora označe, između ostalog, veliki broj Srba ili dio Srba koji su živjeli u Hrvatskoj. Takođe, listom traže i ratnu odštetu koja će, prema procjeni pojedinih zastupnika, koštati Srbiju čak 40 milijardi evra. Poslanik Josip Jakić iz HDZ čak tvrdi da je odšteta jedan od pet glavnih uslova za pristup Srbije EU.

“Ne znam da li je to uslov ulaska Srbije u EU, ali pravo svake države je da traži ratnu odštetu. Međutim, to je i veoma ozbiljno pitanje. Ispostavljanje zahteva za ratnu odštetu vraća nas ponovo u ratove”, kaže Pupovac.

IZVOR: Blic