Evropska unija: Stižu hiljade besplatnih WiFi hotspotova

Unutar EU je postignut dogovor da će do 2020. godine hiljade javnih površina širom Unije dobiti bežični internet velike brzine.

Besplatni wifi hotspotovi mobilni telefoni
Foto: Pixabay

Nadležne organizacije u Evropskoj uniji su se dogovorile da će pružiti besplatan internet u hiljadama gradova i gradića širom Evrope. Cilj akcije WiFi4EU je da se brojna javna mjesta u lokalnim zajednicama širom Evropske unije, kao što su parkovi i biblioteke, do 2020. godine opremi hotspotovima koje će finansirati EU.

Šema besplatnog interneta će se odnositi na sve države članice, zvaničnici su rekli u ponedjeljak, nakon što su Evropski parlament, Savjet EU i Evropska komisija postigli nezvaničan dogovor oko plana.

Plan bi se fokusirao na mjesta na kojima je povezivanje ograničeno i na ljude koji generalno imaju problema u pristupu internetu. Ova takozvana WiFi4EU inicijativa je dio većeg remonta komunikacija na teritoriji Evropske unije.

“WiFi4EU je dobrodošao prvi korak, ali mnogo više se mora uraditi da se postigne povezivanje na velikim brzinama širom EU teritorije.” rekao je Andrus Ansip, potpredsjednik komisije EU na jedinstvenom digitalnom tržištu, prenosi dw.

Na osnovu dogovora, EU će finansirati projekat sa 120 miliona evra tokom sljedeće dvije godine. Ovaj novac će biti korišćen da podrži instalaciju najmodernije Wi-Fi opreme za barem 6.000 do 8.000 lokalnih zajednica, stoji na sajtu Evropske komisije.

Tačni detalji oko budžeta tek treba da se finaliziraju.

Pod uslovima dogovora, javna mjesta poput bolnica, biblioteka, parkova i ostalih centara zajednica, treba da se prijave za finansiranje lokalne bežične pristupne tačke. EU će obezbijediti vaučere i druge alate da pokrije troškove i do 100 odsto cijene.

Lokalna javna tijela bi tada bila odgovorna za održavanje konekcije u barem naredne tri godine.

EU će primati samo projekte koji neće “duplirati postojeće ili privatne internet veze,” stoji u saopštenju komisije.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker prvo je najavio planove za WiFi4EU u govoru 2016. godine, navodeći da je cilj “opremiti svako evropsko selo i svaki grad sa besplatnim bežičnim pristupom internetu oko glavnih centara javnog života do 2020. godine.”

Plan kreće u implementaciju krajem 2017. godine.

IZVOR: Mondo, Evropska komisija

Save