Tači: Dijalog skoro gotov, na pomolu istorijski sporazum sa Beogradom

Predsjednik privremenih institucija na Kosovu Hašim Tači tvrdi da će dijalog Beograda i Prištine biti uskoro gotov uz, kako kaže, istorijski sporazum dvije strane.

tači vučić
Foto: Tanjug

Tači je to rekao po povratku iz Brisela, gdje se u ponedjeljak nakon gotovo pola godine sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz posredovanje Federike Mogerini, šefice evropske diplomatije.

U intervjuu Ej-Bi-Si njuz, a prenosi prištinska Gazeta express, Tači je pozvao sve političke subjekte na Kosovu da se pridruže procesu dijaloga.

Tači je ocijenio da je došlo vrijeme da se “ponovo otvori nova faza dijaloga, na višem političkom nivou”, ali i za snažniji i značajniji dijalog koji bi vodio ka, kako kaže, kompletnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Pirštine i ljudi na tim prostorima, ali i “dobrosusjedskim odnosima i pomirenju među ljudima”, prenosi prištinska Epoka e Re.

Uvjeren je da na Kosovu neće biti institucionalne krize nakon vanrednih parlamentarnih izbora 11. juna, i izrazio uvjerenje da će nove institucije biti formirane u zakonskim okvirima.

Tači smatra da Kosovu treba stabilna, multietnička vlada sa evroatlanskim duhom.

“Vidim volju pobjedničke koalicije (čiji je kandidat za predsednika Ramuš Haradinaj) da uspostavi nove institucije u rekordnom roku, čemu se i ja nadam”, rekao je Tači.

Govoreći o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u kosovsku vojsku, Tači očekuje da će to pitanje biti riješeno do kraja godine.

“Proces je u toku i napravili smo napredak u tom pravcu. Izgradili smo okvir sa međunarodnom zajednicom kako da napredujemo korak po korak. Važno je da se Srbi i druge zajednice sada takođe integrišu u Kosovske bezbjednosne snage. Do sada, 10 odsto KBS sastoji se od zajednica, što je stanje i interes zemlje i kosovskog društva, da ima modernu, multietničku vojsku s NATO standardima. Snažno vjerujem da će kosovske oružane snage biti formirane tokom 2017”, naveo je Tači.

IZVOR: Mondo