Istoričar koji je predvidio Trampovu pobjedu sada kaže: Mogao bi biti opozvan!

Otkaz kojeg je direktoru FBI-a Džejmsu Komiju dao predsjednik Donald Trump ozbiljniji je slučaj nego što je bio Votergejt i mogao bi biti dovoljan za opoziv, kaže istoričar koji je predvidio šokantnu pobjedu novog predsjednika SAD.

donald tramp opoziv
Foto: Pixabay

Alan  Lihtman, profesor istorije na univerzitetu American iz Vašingtona, dospio je u žižu nacionalne pažnje nakon što je prošlog novembra uspješno nastavio svoj niz predviđanja o ishodu svakog predsjedničkog izbora još od 1984. godine. Lihtman je nakon toga napisao i knjigu o Trampu pod nazivom „ Slučaj za opoziv“ („The Case for Impeachment“). Stoga, malo kome predstavlja iznenađenje njegov stav da prošlonedjeljni događaji predstavljaju dolivanje ulja na vatru u istrazi.

“On bi vjerovatno već sada mogao biti optužen,” rekao je za Newsweek u petak. “Vjerovatno je već opstruisao pravdu i već je prekršio klauzulu o naknadi (o primanju poklona stranih vlada). Ne kažem da ga se mora ovog trenutka opozvati, ali pozivam na istragu o opozivu. “

Trampov otkaz Komiju došao je usred istrage koju je bivši čelnik FBI vodio  u vezi sa ruskim uplitanjem u predsjedničke izbore 2016. i eventualnoj saradnji sa Trampovim timom. Predsjednik je promijenio priču nakon što je Bijela kuća inicijalno tvrdila da je otkaz potaknut preporukom zamjenika glavnog državnog advokata  Roda Rozenstajna, koja je  temeljena na Komijevom upravljanjem istragom privatnog servera e-pošte Hilari Klinton.

“Kada sam odlučio da to učinim, rekao sam sebi:” Ovo u vezi s Rusijom i Trampom je fabrikovana priča, to je izgovor za demokrate zbog poraza na izborima koje su trebali osvojiti”, rekao je Tramp u četvrtak za NBC News.

Tramp je također insistirao na tome da ga je Komi uvjeravao u tri zasebne prilike, uključujući i jednu večeru, a drugom prilikom putem telefonskog poziva tadašnjem  direktoru FBI, da nije pod istragom. Takođe je javljano da je Tramp u više navrata tražio prisegu lojalnosti od Komija, uprkos činjenici da je njegova uloga trebala biti nezavisna i nestranačka. Bijela kuća je porekla postojanje takvih zahtjeva.

Kritičari, uključujući istaknutog demokratskog senatora iz Ilinoisa, Ričarda Darbina, tvrde da Trampovi postupci u vezi sa Komijem, čovjekom koji je vodio istragu protiv njega, predstavljaju opstrukciju pravde – što je prestup dovoljan za pokretanje opoziva.

“Predsjednik Tramp je opasan zbog toga što može zaustaviti pravdu u smislu istrage koja vodi u srce naše demokratije – odgovornosti predsjednika”, izjavio je u petak za MSNBC Darbin.

Lihtman se slaže s ovim.

“U ovom slučaju vidimo kredibilno izvještavanje o tome da bi (Tramp) mogao biti kriv za ometanje pravde u istrazi FBI-a, prije svega zahtijevajući ličnu odanost od onoga ko ga istražuje”, rekao je Lihtman. “To je prilično otvorena opstrukcija pravde. Zatim,  to se nastavilo otpuštanjem direktora FBI Komija, a onda i početnim laganjem o razlozima otkaza, bilo od Trampa ili članova njegovog tima. “

Dvojica savremenih predsjednika koji su bili blizu uklanjanju s dužnosti – Ričard Nikson i Bil Klinton – optuženi su za opstrukciju pravde. Međutim, Lihtman kaže kako je Trampovo ponašanje “bitno važnije” u odnosu na navode protiv Klintona o svjedočenju o Moniki Levinski, pa čak i ozbiljnije od prikrivanja provale u sjedište Demokratske stranke koje je srušilo Niksona.

“Jedina paralela je Votergejt, a ovo je mnogo ozbiljnije”, rekao je Lihtman. “Ono u što je uključen  Tramp je ozbiljnije jer uključuje stranu silu i nacionalnu bezbjednost zemlje.”

Otpuštanje Komija odmah je upoređeno sa zloglasnim „masakrom u subotu naveče“, u kojem je Nikson otpustio nezavisnog specijalnog tužitelja Arčibalda Koksa. To je bio događaj koji je protiv aktuelnog predsjednika okrenuo kako mišljenje američke javnosti, tako i nekih članova unutar Niksonove Republikanske stranke.

Bilo je znakova da su Trampove najnovije akcije prešle crvenu liniju kod nekih njegovih republikanskih kolega.

Značajno je da je istaknuti republikanski senator Ričard Bur iz Sjeverne Karoline, koji predsjedava obavještajnim odborom Senata, rekao: “Zabrinut sam zbog odabranog trenutka i objašnjenja  o prestanku rada direktora Komija”.

U konačnici, biće potrebno široko rasprostranjeno neraspoloženje u redovima republikanaca u vezi s Trampom da bi se pokrenuo opoziv, s obzirom na to da ova stranka kontroliše oba doma Kongresa, a to se vjerovjatno neće dogoditi ubrzo.

No, možda čak i ne treba ići toliko daleko, kaže Lihtman, koji vjeruje da je procedura opoziva protiv Trampa neizbježna. Nikson je podnio ostavku prije nego što je službeno započeo postupak protiv njega. Tramp bi, vjeruje on, mogao učiniti sličnu stvar, posebno imajući u vidu način života kojeg je ovaj uživao prije Bijele kuće.

“Tokom svoje poslovne karijere, Donald Tramp je bio majstor u izbjegavanju odgovornosti”, rekao je. “Ako ostane vjeran svom načinu djelovanja tokom više od 40 godina karijere, ponovo bi mogao izbjeći odgovornost podnošenjem ostavke. Na kraju krajeva, nije baš da bi se vratio u neku kućicu u šumi. “

IZVOR: Newsweek