Trgovinski rat na pomolu: CEFTA region frontalno uzvraća Hrvatskoj

Države Jugoistočne Evrope, potpisnice CEFTA sporazuma, zatražile su od Hrvatske da ukine mjere kojima je povećala takse za uvoz poljoprivrednih proizvoda 22 puta.

kamioni cefta hrvatska
Foto: Mondo

Ministri BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije usaglasili su danas na sastanku u Sarajevu sedam zaključaka povodom trgovinskih mjera Hrvatske za poljoprivredne proizvode iz trećih zemalja i potpisali zajedničko pismo koje će biti upućeno Evropskoj komisiji.

Ministri Mirko Šarović, Rasim Ljajić, Dragica Sekulić i Ljupčo Nikolovski su pozvali Hrvatsku da ukine diskriminatorske mjere i uskladi ih sa tržišnim standardima.

Hrvatska je pozvana da cijene inspekcijskih kontrola uskladi sa prosječnim iznosima koji važe u zemljama u regionu i EU.

Ministri su zatražili hitan sastanak sa nadležnim ministrom u Hrvatskoj ovim povodom koji bi, kako smatraju, trebalo da se održi do kraja ove nedjelje u Podgorici.

Oni su konstatovali da su potezom Hrvatske ugrožena pravila i načela Svjetske trgovinske organizacije i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji zabranjuju diskriminaciju.

Ministri su se založili da se takvi sastanci redovno održavaju, pa će naredni biti održan u septembru u Skoplju. Evropska komisija je pozvana da se uključi u rješavanje ovog problema.

Dogovoreno je da Crna Gora i Makedonija kao članice Svjetske trgovinske organizacije pokrenu odgovarajuće mehanizme u toj organizaciji.

Do rješenja ovog problema sa Hrvatskom, ministri su dogovorili da svaka zemlja sprovodi mjere u zaštite sopstvenih interesa na način kako sama odluči.

Ministri su se dogovorili o redoslijedu poteza u narednih sedam dana.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić rekao je za RTS uoči puta u Sarajevo da će se, ukoliko izostane dogovor sa Zagrebom, obratiti Evropskoj komisiji i razmotriti kontramjere.

 

Pravilnikom o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Republici Hrvatskoj je propisano uvođenje inspekcijskog nadzora i kontrole većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego do sada i određeno je da naknada za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja bude 22 puta veća.

Sarajevski Avaz je, pozivajući se na svoje izvore, objavio ranije danas da su se ministri regiona jednoglasni u zahtjevu da se Hrvatskoj postavi ultimatum od sedam dana zbog odluke Zagreba da se tarife za fitosanitarni nadzor nad uvezenim voćem i povrćem visetruko povećaju.

Ministri su, navodi Avaz, jednoglasni – sedam dana ili će uslijediti kontramjere.

IZVOR: Mondo