Agrokor: Tužbu protiv koncerna pokrenuo i fond iz SAD

Nakon što je ruski Sberbank podigao kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića, ali i još nekoliko tužbi kojima se Rusi žele naplatiti za ranije odobrene kredite, prva tužba spremna je i u SAD-u. Na sud u Njujorku stigla je tužba protiv Agrokora jednog od američkih fondova koji je sudjelovao u kreditiranju koncerna u vrijeme Ivice Todorića.

Agrokor- šta dalje?

“Dokumentacija je predata, a Agrokor se tuži zbog lažnog prikazivanja stanja”, potvrdio je za “Večernji list” jedan od sudionika bliskih procesu. “Tuži se Agrokor, a kako je njegov vlasnik još uvijek Ivica Todorić, za ono za što se tereti Agrokor odgovaraće i Todorić” – objašnjava “Večernjem istu” jedan pravnik.

Tužbe i protiv države?

Nakon Rusa bilo je jasno da će i neki od fondova, koji nisu učestvovali u novom kreditnom aranžmanu u junu, učiniti isto. Ime fonda koji je podnio tužbu nije poznato, tek se nagađa koji je to fond, no ionako je u finansiranju Agrokora u vrijeme Todorića učestvovao veliki broj, prije svega rizičnih, ali i penzionih fondova iz SAD-a, Kanade i Velike Britanije.

Od ukupnog broja fondova koji su finansirali Agrokor u vrijeme Todorića, njih oko tri četvrtine, gleda li se količina obveznica, prihvatilo je lex Agrokor i učestvovalo s bankama u novom kreditu vrijednom 480 milijuna evra po takozvanom “roll up” modelu. Taj model im obezbjeđuje siguran povrat novca koji je prije dat koncernu, u istom iznosu u kojem su učestvovali u novom kreditu. Za Agrokor to znači da će im sigurno morati isplatiti oko milijardu evra.

Bilo je moguće pretpostaviti da će se oni koji nisu željeli učestvovati u tom modelu kreditiranja odlučiti na tužbe zbog lažnog prikazivanja poslovanja koncerna u vrijeme bivše uprave. No, nije isključeno da će se te tužbe proširiti i protiv države.

Sberbank, prema tumačenju nekih pravnika, već ide u tom smjeru. Trenutno je ta banka na nekoliko sudova pokrenula sporove radi ovrhe imovine Agrokora u Sloveniji i Srbiji kako bi naplatila svoja potraživanja. Pretpostavlja se da ruska banka želi i dokazati da lex Agrokor nije u skladu sa svjetskim zakonodavstvom, a ako to uspije, mogla bi pokrenuti tužbu protiv Hrvatske.

Razgovori još traju

Predstavnici ruske banke i dalje učestvuju u razgovorima s vanrednom upravom koncerna, no sve je izglednije da u novi kreditni aranžman od juna neće ući, kao što to nije učinio ni dio fondova. A u kojoj su mjeri finansijski izvještaji u vrijeme Ivice Todorića lažirana, otkriće revizija krajem mjeseca.

IZVOR: Večernji list