Da li će peta biti sreća: UIO šalje novi prijedlog za akcize

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula najavio je da će Upravnom odboru UIO do kraja sedmice biti upućen prijedlog izmjena Zakona o akcizama, sistemu indirektnog oporezivanja i o uplatama na jedinstveni račun.

gorivo benzin dizel
Foto: Pixabay

Time će ponovo biti pokrenuta priča za izmjenu Zakona o akcizama i pratećih zakona koje su već nekoliko puta srušene u parlamentu BiH.

Džakula za “Glas Srpske” nije govorio o detaljima, odnosno o tome šta će se naći u novim zakonskim prijedlozima.

“UIO će do kraja ove sedmice uputiti prijedloge i završiti svoj dio posla. Dalji rad na ovim prijedlozima je na Upravnom odboru UIO i na Savjetu ministara”, naveo je Džakula.

On je dodao da je potrebno uskladiti kompletne zakone o akcizama i o PDV-u sa zakonskom regulativom EU, kao i da će izmjene Zakona o akcizama doprinijeti razvoju i pokretanju investicionih projekata, što će rezultirati rastom bruto domaćeg proizvoda.

Savjet ministara je četiri puta u Parlament BiH upućivao izmjene Zakona o akcizama. Planiranim izmjenama, koje su uslov za nastavak kreditnog aranžmana BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), bilo je predviđeno povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru kako bi bio obezbijeđen novac za izgradnju autoputeva i puteva, ali ih nije podržao Savez za promjene i dio poslanika SDA.

U SDA su posljednjih dana iznijeli očekivanja da bi zakonska rješenja opet mogla da se nađu pred poslanicima već 31. maja, a predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić izjavio je da ima informaciju da je već obezbijeđena većina za podršku.

IZVOR: Mondo