UKC Banjaluka nudi pomoć onkološkim pacijentima iz Federacije BiH

Udruženje građanki oboljelih od karcinoma dojke “Iskra” u saradnji s Univerzitetskim kliničkim centrom iz Banjaluke, ponudili su danas svim onkološkim pacijenticama kojima je početkom ove sedmice uskraćena usluga radijacije u KCUS-u Sarajevo, da tretmane radijacije i hemoterapije obave u UKC Banjaluka.

klinički centar ukc banjaluka
Foto: UKC Banjaluka

“Univerzitetsko-klinički centar Banjaluka se složio s prijedlogom da se pomogne ženama koje su oboljele od karcinoma i koje ne mogu čekati da se aparati poprave u Sarajevu. U UKC Banjaluka su nam rekli da mogu primiti sve pacijentice, odnosno oko 300 njih iz Federacije BiH”, saopštila je Azra Ikalović predsjednica udruženja “Iskra”.

Ona je objasnila da smještaj u UKC Banjaluka “može biti obezbijeđen za sve pacijentice iz FBiH koje su uporedo na hemoterapiji i zračenju, dok pacijentice koje trebaju tretman samo zračenja mogu biti smješteni u Domu penzionera u Banjaluci”.

“Ovaj dogovor je ostvaren u saradnji sa nevladinim sektorom, UKC Banjaluka, Centrom za zračenje u Banjaluci, predstanicima Fonda zdravstvenog osiguranja RS i direktorom Doma penzionera u Banjaluci.

Svi pacijenti koji su upućeni na UKC Sarajevo, a kojima su uskraćene te usluge, mogu se javiti u UKC Banjaluka na tel. 051 342 800 ili Fondu zdravstvenog osiguranja RS 051 249 174.

Ovaj dopis upućen je medijima, ministrima zdravstva u Federaciji BiH i fondovima zdravstvenog osiguranja u FBiH.

Podsjetimo, oko 150 teško bolesnih onkoloških pacijenata trebalo bi da bude otpušteno iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, jer ne rade aparati za zračenje koji su neophodni za nastavak terapije u liječenju carcinoma. Pacijenti su istakli da im je rečeno da aparat za zračenje neće raditi minimalno tri sedmice.

IZVOR: Frontal