Uradi sam: Kako se pravilno čisti klima uređaj (video)

Ljeto je pred nama, uskoro ćemo početi da koristimo klima uređaje u svojim kućama. Međutim, prije “premijere” za ovu sezonu, trebalo da uradite sljedeće…

klima uređaj
Foto: Promo LG

Aerosoli, odnosno čestice u vazduhu koje klima uređaji raspršuju, mogu da sadrže mikroorganizme koji izazivaju oboljenja poput miokarditisa (zapaljenje srčanog mišića usljed koksaki virusa), alergijske tegobe, rinitis, konjuktivitis, upalu pluća i uha, respiratorni nazeb, legionarsku bolest.

Klima uređaji su opasniji ljeti, kada ih uključujemo da se rashladimo, nego u mjesecima kada njima zagrijavamo prostorije jer topao i suh vazduh ubijaju većinu bakterija i virusa.

Klima uređaj treba da očistite i prekontrolišete ispravnost najmanje jednom godišnje, ukoliko ćete za tu uslugu pozvati i platiti (oko 50 KM) ovlašćene servise.

Oni će provjeriti ispravnost klime, i očistiti kompresorom spoljnu i unutrašnju jedinicu.

U slučaju da se odlučite za varijantu – sam svoj majstor- potrebno je da uradite sljedeće: 

– Prije svega: isključite klimu iz struje!

– Podignite poklopac sa unutrašnje jedinice uređaja i izvadite filtere (koji liče na plastične mrežice) koje ćete oprati toplom vodom i nekim sredstvom za dezinfekciju, i potom dobro osušiti.

– Unutrašnju jedinicu možete i da usisate, tako što ćete koristiti nastavak koji ima četku i predviđen je za prašinu.

– Sredstvom za dezinfekciju možete da naprskate otvorenu unutrašnju jedinicu klima uređaja, ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim obrišite suhom krpom.

Ovakvo čišćenje bi trebalo da radite makar jednom mjesečno, ili svake druge nedjelje, ukoliko često koristite klima uređaj.

Da vam ne bi presjelo hlađenje, vodite računa da hladni talas vazduha nije usmjeren direktno na tijelo jer to može da izazove facijalnu paralizu.

Takođe, opasnost prijeti i od nepravilno podešene temperature. Razlika između spoljašnje i unutrašnje tmeperature vazduha ne bi trebalo da bude veća od 12 stepeni Celzijusovih, prije svega jer je krvnim sudovima teško da se brzo šire i skupljaju.

IZVOR: Mondo