Francuski izbori i finansijska tržišta: Evro u dobroj kondiciji

Kao što je bilo očekivano, Emanuel Makron je u drugom krugu predsjedničkih izbora osvojio 66 odsto glasova i postao novi francuski predsjednik.

evro u dobroj kondiciji
Foto: Pixabay

Budući da se radilo o potencijalno najrizičnijem političkom događaju u Evropi ove godine, finansijska tržišta su sa olakšanjem reagovala na rezultat prvog kruga i ankete koje su izlazile pred drugi krug izbora.

Naime, Makronu je u drugom krugu protivnica bila Marin Le Pen, koja je otvoreno zagovarala referendum o napuštanju EU i uvođenje sopstvene valute. Osvojila je samo 34 odsto glasova, što znači da se talas političkog populizma možda smiruje.

Odmah na otvaranju finansijskih tržišta u nedjelju uveče, došlo je do blagog jačanja evra, međutim do sada se kurs vratio na nivo na kom je bio u petak. U trenutku pisanja analize, na platformama Admiral Marketsa, jedan evro vrijedi 1,0961 američkih dolara, što je najviši nivo u posljednjih šest mjeseci.

Investitori na finansijskim tržištima će se sada fokusirati na privrednu situaciju u Evropi i aktivnosti Evropske centralne banke, te na temelju toga odlučivati o kupovini ili prodaji evra. Njemački izbori koji se održavaju u septembru, vjerovatno neće dovesti do većih pomaka na tržištima, jer radikalna desnica koja bi mogla donositi odluke loše za EU, nema ni približno dovoljnu podršku glasača.

Kada je u pitanju privreda, situacija se polako ali stabilno popravlja. Širom evrozone nezaposlenost se smanjuje, a BDP i stopa inflacije rastu. Na temelju toga, Evropska centralna banka će vrlo vjerojatno idućih par mjeseci početi da daje naznake da uskoro počinje smanjivanje iznosa od 60 milijardi evra koji se svaki mesec ubrizgavaju u finansijski sistem, što će u praksi značiti rast kamatnih stopa.

Takvom odlukom će ECB poslati jasnu poruku investitorima na finansijskim tržištima da je kriza u Evropi definitivno prošla te da slijedi barem nekoliko godina privrednog napretka. Osim toga, više kamatne stope će povećati interes za držanjem kapitala u evru, što znači da će potražnja za ovom valutom na sadašnem nivou vjerovatno biti viša od ponude. Zbog toga, kurs evra bi trebao da raste.

Rast evra i funte, pad dolara?

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi u idućih godinu dana evro u odnosu na američki dolar mogao da ojača dodatnih 5 do 10 odsto. Budući da je od odluke o Bregzitu značajno oslabila, britanska funta ima još veći potencijal za jačanje u odnosu na američki dolar, koji je po izvještaju američkog ministarstva finansija, trenutno precijenjen u odnosu na većinu ostalih svjetskih valuta. Zbog toga, u narednim godinama, ukoliko ne bude značajnih privrednih ili političkih poremećaja, američki dolar bi mogao značajno da oslabi u odnosu na valute ostalih razvijenih zemalja.

IZVOR: B92