Srbija: VBA zaplijenila tovar oružja na putu za Makedoniju

VBA je zaplijenila veliku količinu oružja na jugu Srbije, koje je ilegalno trebalo da se transportuje u Makedoniju, a pretpostavlja se da je oružje bilo namijenjeno stranačkoj infrastrukturi najvećih albanskih partija čiji su funkcioneri učestvovali u oružanim sukobima u Makedoniji i na KiM, piše „Blic“, pozivajući se na izvore iz VBA.
Oružje
Foto: Ilustracija/ Flickr/ André Gustavo Stumpf

Prema tim izvorima, prošle nedjelje zaplijenjeno je nekoliko hiljada pušaka, mitraljeza, minobacača i ručnih bombi, koje su pripadnici VBA otkrili u blizini Preševa i Bujanovca, dok su jedan strani državljanin i dva državljanina Srbije albanske nacionalnosti pokušavali da ih ilegalnim kanalima prebace u Makedoniju.

„Riječ je o velikom tovaru oružja koje je očigledno bilo namijenjeno za upotrebu ako dođe do rasplamsavanja sukoba u Makedoniji ili možda upravo da bi se izazvali incidenti“, navodi izvor Blica.

Dodaje da postoji sumnja da je zaplijenjeno pješadijsko oružje trebalo da posluži čak i za eventualno preuzimanje vlasti.

Izvor kaže da je ova akcija bila sastavni dio aktivnosti VBA, ali i drugih bezbjednosnih službi koje su u okviru pojačanih mjera bezbjednosti po naređenju državnog vrha svoje djelovanje podigle na najviši nivo.

Akcija je obavljena u najvećoj tajnosti, ali su o njoj obaviješteni načelnik VBA i državni vrh koji je, kako navodi neimenovani izvor Blica, procijenio da se ova informacija ne daje javnosti.

„Premijer Vučić je smatrao da bi spekulacije o zapljeni tolike količine oružja mogle da posluže nekima da doliju ulje na vatru u ionako rovite političke prilike u Makedoniji“, kaže izvor Blica.

Dodaje da su o cjelokupnoj aktivnosti obaviještene i nadležne makedonske službe.

„Istovremeno, VBA je primijetila i pojačano kretnje pripadnika albanske nacionalne manjine sa područja Preševa i Bujanovca prema Makedoniji prethodnih dana. Slično je i sa Albancima sa Kosova, i to prije svega onima koji su poznati kao nekadašnji pripadnici OVK“, dodaje sagovornik Blica.

IZVOR: Sputnjik