Irački Kurdistan: Za nezavisnost glasalo 93 odsto građana

Više od 93 odsto glasača na referendumu u Iračkom Kurdistanu podržalo je nezavisnost regiona, svjedoče podaci prebrojavanja 282.000 glasova (oko devet odsto glasača), saopštili su za agenciju Sputnjik iz Vrhovne nezavisne komisije za referendum i izbore Kurdistana.

kurdistan referendum
Foto: Sputnik/ Hikmet Durgun

Predsjednik Komisije je izjavio da je protiv nezavisnosti glasalo 6,71 odsto birača. On je napomenuo da bi rezultati mogli da budu promijenjeni, jer se brojanje nastavlja. Zvanični rezultati će biti objavljeni u četvrtak.

Prema najnovijim podacima, na referendumu je učestvovalo oko 3,3 miliona ljudi, a odziv je bio 72,16 odsto.

Pravo glasa na izborima imalo je 5,2 miliona birača. Svi građani Iraka koji su registrovani u Iračkom Kurdistanu ili u kurdskim oblastima mogli su da učestvuju u glasanju. U glasanju su pored provincija Erbil, Sulejmanija i Dohuk, koje su zvanično dio kurdske autonomije, učestvovali i regioni van nje — provincije Kirkuk, Najnava i Salah el Din. Osim toga, glasovi su primljeni i putem onlajn glasanja od Kurda koji žive van Iraka.

Irački Kurdistan je nezvanično ime kurdskog autonomnog regiona, koji ima status široke autonomije u Iraku, koji je zakonski utvrđen u Ustavu zemlje. Taj region na sjeveru i sjeveroistoku Iraka, odnosno provincije Dahuk, Sulejmaniju i Erbil naseljavaju Kurdi. Istovremeno, Kurdistan pretenduje na iračku provinciju Kirkuk, koja je bogata naftom.

IZVOR: Sputnjik